Naturligt glutenfri raggmunk

IMG_6260

Raggmunk är underskattad mat så till vida att den i vår familj inte tillagas så ofta, men jag måste säga att den är verkligen läcker ! Tillsammans med ugnsstekt majskyckling blir den en liten festmåltid. Som vegetarisk rätt med lingon och karamelliserad lök behövs inget mer än en god sallad till. Ett gott rödvin passar också bra till.

IMG_6252

Majskycklingen öppnade jag och fyllde med citronskivor , lök och vitlök. Lossa på skinnet över bröstet genom att sticka in handen och rugga loss skinnet från köttet. Stoppa in citronskivor, lökskivor och vitlöksskivor under skinnet också. Pensla med smält saltat smör och ställ kycklingen med bröstet uppåt i en teflonform i 200 grader ugnsvärme. Sänk temperaturen efter ca 15 minuter till 180 grader och häll på 2 dl vatten i botten på formen. Håll koll om vätskan behöver fyllas på. Min kyckling stektes i ca 1,5 timmar. En liten kyckling går fortare. Ett tag innan den var klar så penslade jag med resten av smöret. Av skyn som blev gjorde jag en lättredd sås med maizena och lite grädde, salt och peppar samt 1 tsk sambaloelek.

Mina raggmunkar ska skilja sig från rårakor som är krispiga, jag vill ha mina raggmunkar lite mjuka och fylliga med fin stekyta.

Raggmunk 8 st

2 större potatisar

1 ägg

1,5 dl Tre mix (lika delar majsmjöl, rismjöl , bovetemjöl)

(se om mjöl ) kategorierna finns längs ner till vänster på bloggen.

1,5 dl mjölk

salt och peppar

olja och smör till stekningen.

Tvätta potatisarna och riv dem grovt med skalet kvar. Blanda ner resten av ingredienserna. Låt smeten svälla i ca 15 minuter. Smeten ska vara ganska lös men om den blir för lös så rör ner lite mer mjöl. Stek dem gyllenbruna i en blandning av smör och olja.

Nu är det dags att så fröer inför sommarens och höstens skörd så här kommer lite inspirationsbilder.

IMG_2548

Tänk att det gick att få fram så här fina meloner  sommaren 2013 utan växthus, vad jag läst mej till så måste de ha växthus, men tydligen så gick det bra i alla fall. Men jag var försiktig i början och tog in dem om det blev för kallt och de är inte frösådda heller av mig, utan jag köpte plantan i tron att det var gurka! Så glatt överraskad jag blev sedan. Melonerna var som bebisar den sommaren och hade små bon av löv som de vilade i medan de växte till sig. Smaken var ljuvlig och jag tänker försöka i sommar igen. En stor kruka var det jag använde dessutom, och så mycket vatten med ekologisk gödning i förstås.

IMG_2550

Gröna tomater är gott att sylta in. Chili är också verkligen något jag kan rekommendera att odla i kruka för den som inte prövat det tidigare. Ha flera olika sorter för de är underbara att rosta i ugnen och sedan göra chilisalt på till hösten.

IMG_5038

Små Physalisplantor fick jag av en kompis och det blev vackra ludna blad och massor av frukter på som var svåra att få mogna så de hade nog behövt växthus. Men kanske går det att göra syrlig sylt på de gröna bären. Min moster Märta gjorde alltid grön krusbärssylt som hon frös in och serverade lätt frusen till våfflor med vispad grädde till. I omoget tillstånd smakar Physalis som omogna sura körsbär.

IMG_2819

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s