Om

Välkommen till min blogg Ambrosias glutenfria !

Alla bröd är framtagna av mig och jag fotograferar allt själv, mestadels hemma i trädgården där ljuset är så fint vissa tider.

Mina intressen förutom bakning, matlagning och fotografering är bl.a sång. Jag sjunger i kör och påtar gärna i trädgården. Mina bröd är bakade med utgångspunkt att de ska smaka så bra det bara går, helst bättre än bageri bröd och ge fina smakminnen. Konsistensen och smaken skall vara klassisk och ge brödet ett vackert uttryck. Proteinhalten skall vara högre än den vanligtvis är i glutenfritt bröd. Mitt fokus är mot klassiska bröd och bakverk, men jag tycker också om att hämta inspiration till glutenfria bröd mm. från andra länders matkultur. Att ta fram bra glutenfria bröd har varit en sorts forskning där jag tillägnat mej vissa knep, som att ibland vispa äggvitan för bästa resultat. En del bröd är naturligt glutenfria andra inte. Jag gillar inte när bröden är platta och ser konstiga ut eller smakar ”fel”. Att skapa nya bröd och maträtter är en utmaning men väldigt roligt. Problemet med att köpa färdigbakat glutenfritt bröd är att det ofta består av rena stärkelsemjöler med låg proteinhalt till ett högt pris. Det vill jag komma förbi genom att blanda olika mjöler för bästa resultat. Tre mix och Två mix är min uppfinning och ett lätt sätt att komplettera färdiga blandningar glutenfritt mjöl för ett bra resultat. Man bör inte undervärdera de stora producenternas forskning och kunnande för ett bra bakresultat genom att kasta ut barnet med badvattnet. Enligt min erfarenhet finns det t.ex ypperliga naturligt glutenfria mjöler från stora producenter som är utmärkta att komplettera med andra glutenfria mjöler. Det är nog svårt ändå, vissa mjöler kan innehålla allergener och rädsla för GMO finns hos många också. Den som vill ha enbart ekologiskt kan stöta på patrull också, om man inte begränsar sina mjöler. Allt mjöl innehåller stärkelse, men om man använder surdeg och långsam jäsningsprocess så bryts stärkelsen ner av detta och gör brödet mera lättsmält. Många kan få matsmältningsproblem av snabbakade stärkelserika bröd men känner inte av detta då surdeg och långsam jäsning används. Dessutom är det bra för att hålla en jämn nivå på blodsockerhalten och mättnadskänslan. Användandet av surdeg i bröd är nog det mest hälsofrämjande knepet man kan ge till sig själv eller sina barn, jag tror inget slår det tipset när det gäller glutenfritt brödbak. Dessutom förbättras brödets konsistens och hållbarhet markant.

Jag intresserar mig också för att utveckla den vegetariska maten, därför finns det en del vegetariska recept. Fisk och skaldjur är några favoriter i mitt kök som ni kommer att märka.

Det gäller att veta vad som passar bäst för en själv eller sitt barn och jag hoppas att alla kan hitta det som passar bland mina recept.

 

Många kramar från

Ambrosia

Du når mej på ambrosiasglutenfria.@gmail.com

6 tankar om “Om

  1. Hej!

    Vi talade vid i telefon idag ang glutenfritt bröd! Vilken fantastiskt härlig och inspirerande sida du har :-)! Jag är definitivt en ny följare av din blogg! Tack för dagens härligaste inspirationskälla :-)!

    Gilla

  2. Tack för härliga glutenfria bröd recept och annat som du har , tekakor samt brödet i form är det första jag har gjort mycket goda , många år sedan jag åt ng så gott och de blev så bra , det blev glädjetårar, har en del intoleranser, ditt bröd och rulltårta kan jag äta , ska testa mera
    Har just hittat din sida , tack än en gång , you made My day😋

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s