Glutenfri matvåffla

IMG_6088

Den här Alla Hjärtans Dag våfflan är både äggfri och utan mjöl. Om osten utesluts så blir den mjölkfri också. Vegetarisk fyllning eller inte bestämmer du!

På lördag är det Alla hjärtans dag så då kan det passa med en matvåffla till lunch. Den är mycket enkel att göra, Grovriv potatis med skalet kvar och grovriv Parmesanost, hacka lite chili och blanda. Grädda i smör eller pensla med olivolja i järnet, både ovansidan och undersidan precis före gräddning. Våfflan kan också delas upp i enskilda hjärtan med fyllning. Det går att utesluta osten men då måste våfflan gräddas längre tid och ångas av lite genom att man lyfter på locket en stund i mitten av gräddningen. Ta i lite havssalt om osten utesluts. Till den här våfflan har jag gjort en fetaostkräm med lite råriven rå rödbeta. 1/3 – 1/2 skalad rödbeta ett uns riven vitlök och lite hackade svarta oliver där kärnan klämts ur, samt lite olivolja och lite vatten på 140 g Fetaost. Men en jättegod färdig getost-mousse med eller utan örter som heter Rondelé passar bra också. Chevrecreme eller Keso kan också passa till. Gräddfil och rom samt finhackad rödlök likaså. Skinkrosor av fjällskinka och blandad sallad till. För att göra rätten vegansk så utesluts skinkan och osten (eller använd vegansk ost). I stället för Fetaost kan man ta Sour supreme och tångkaviar samt finhackad rödlök. Den första våfflan kan ta lite extra lång tid innan järnet är ordentligt varmt, sedan tar det ca 3 minuter per våffla.

IMG_6129

IMG_6135

Våffla vegan på botten av potatis och chili. Salladsbädd av isbergssallad (finskuren) och finskivad salladslök samt lite färsk timjan. Hackad kokt rödbeta (ej inlagd) finns att köpa färdig. Silken tofu marinerad i neutral olja lite vit balsamvinäger och salt samt finriven ingefära. Vilken underbar tofu, det var första gången jag prövade den och den gick fint att marinera direkt. Våfflan toppas med rostade solrosfrön och lite flytande honung som ringlas över. Rödbetsros : skär en lång strimla runt rödbetan och rulla ihop till en ros skär ev. av lite i botten.

Till ca 4 våfflor

3 lite större potatisar

1 liten röd chili

3 dl grovriven Parmesanost

Grovriv potatisen med skalet kvar och finhacka chilin utan kärnor. Blanda ihop med osten.

Grädda i varmt järn som är väl smort på ovansidan och undersidan. Lägg en klick smet i mitten på järnet, och dra med gaffeln från mitten och ut mot kanterna så hela våfflan täcks och det blir snygga hjärtan. Ringla lite olivolja över våfflan, (för att den ska lossa lättare om den fastnar i taket.) Låt det gå ca 3 minuter innan du lyfter på locket och våfflan är färdig. Det tar lite längre tid än vanliga våfflor. Om våfflan fastnat i taket så peta försiktigt ner den med gaffel. Lägg våfflan med fina sidan uppåt på tallrik och fyll på med önskad topping, garnera gärna med färsk timjan eller klippt smörgåskrasse.

IMG_6082

IMG_3740

Den som hellre vill ha något sött på Alla Hjärtans Dag rekommenderar jag att baka Kaliki Kaka som finns under kategorin Tårtor längst ner till vänster.

2 tankar om “Glutenfri matvåffla

  1. Det där både låter och ser fantastiskt ut! Du lyckas alltid få till så fina och frestande bilder på din mat! Potatisvåffla har jag aldrig gjort, men det ska jag absolut testa. Tack för ett bra tips!

    Gilla

    • Tack för de uppmuntrande orden, i dag prövade jag en veganvåffla till lunch. Den tyckte jag blev godast. Jag blir alltid lika förvånad över hur gott det kan vara med vegansk mat.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s