Pannkakssemla (vegan)

IMG_5996

IMG_5998

Den här rätten trodde jag aldrig att jag skulle hitta på, men den är verkligen dröömgod.! Tricket är mandelmjölet som gör ”pannkakan” så god och frasig på ytan, samt att den inte innehåller ägg. Då blir smaken speciell och den smakar inte pannkaka. Riven mandelmassa och valfri grädde samt lite florsocker blir kronan på verket. Semmelvraps från Tössebageriet har ju varit veckans snackis, och bloggarna har inte varit sena att haka på. Men min ”semla” äter man med kniv och gaffel. Gräddningen kan vara lite trixig då den tar lite längre tid än vanliga pannkakor och den kan spricka lite om man har otur. Stek i cocosolja utan smak eller cocosfett,  jag prövade också mjölkfritt margarin men det blev inte gott. Halvera receptet om ni inte är flera som ska äta, då ”semlorna äts ljumma á la minute och inte passar att spara. Om pannkakorna skall ätas som pannkakor så kanske det måste tillsättas något lite sött i smeten, ca 1 msk socker. Smeten kan sparas i kylskåp till nästa dag.

ca 7 st ( vetefri äggfri mjölkfri)

1 paket soya matlagningsgrädde ca 3 dl (alpro blå förp)

2 dl vatten

1 msk No Egg

4 dl mandelmjöl

4 msk maizena

1 nypa salt

1 tsk mortlade kardemummakärnor

1 tsk vaniljsocker

Tillbehör

valfri grädde

mandelmassa

florsocker

Mixa soyagrädde och vatten med No Egg tills det blir lite tjockare.

Blanda ner mjölerna, salt, kardemumma och vaniljsocker med visp.

Grädda i en riktigt varm non stick stekpanna med lite cocosfett eller cocosolja i. Gör lite mindre pannkakor och rulla stekpannan i luften så att smeten brer ut sig lite. Om smeten är för tjock och inte rör sig alls så späd mycket försiktigt med någon matsked vatten eller mer. Sänk värmen lite så inte pannkakan bränns och grädda tills den ser guldig ut på undersidan och att den håller ihop. Vänd den och grädda andra sidan också.

Riv mandelmassa grovt över nästan hela undersidan och lägg en sträng vispad valfri grädde vertikalt.

Vik över kanterna eller gör en wrap där undersidan viks in också. Pudra lite florsocker över.

För att förenkla gräddningen och monteringen, gör så här!

IMG_6017 En lite mindre giva smet hälls ner i stekpannan.

IMG_6022Stek i ca 3 minuter, lossa sedan pannkakan försiktigt i kanterna och under.

IMG_6025Häll av cocosoljan och lägg ett lock på pannkakan.

IMG_6024Håll i locket och vänd upp och ner på stekpannan utan olja, så att pannkakan hamnar i locket. Då kan den lättare glida ner med hjälp av stekspade i stekpannan utan att gå sönder. Men häll ner lite cocosolja före.

IMG_6028Stek i ca 2-3 minuter på undersidan. Nu är pannkakan stabilare och kan hanteras utan att gå av lika lätt.

IMG_6030Lägg på fyllningen.

IMG_6032Vik in kanterna.

IMG_6016Pudra ev. lite florsocker över, Voilá pannkakssemlan är färdig att avnjutas!

2 tankar om “Pannkakssemla (vegan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s