Rökt lax med potkäs

IMG_4908IMG_4907Jag har en sputnik, min Webergrill ser ut som en sådan. Den går att använda som en rök också, vilket särskilt männen i familjen uppskattar. På röken ligger makrill och lax som fått ett täcke av Potkäs mot slutet av tiden.  Min Potkäs är gjord av överblivna ostar, bl.a Boxholmsost med kryddor. Osten rivs fint och blandas med smör, kummin och en skvätt brännvin till en mjuk röra som får mogna i kylskåp. Brännvinet kan uteslutas. Men ta fram osten i god tid ur kylen så att den blir krämig till servering.

Den egen rökta fisken får en mild och fin smak och underbar mjäll konsistens. Fisken får ligga i saltlag ca 1 timme eller mer före rökningen, 2 msk salt på 3 dl vatten tyckte jag blev bra. Weber har en hemsida där det står hur det går till att röka. Laxbiten tog ca 30 minuter tillsammans med makrillen i röken med locket på.IMG_4909

 

 

IMG_4674

Vilka härligt varma dagar vi har! Texas badar lite nästan varje dag fortfarande men det blir mest tassarna och magen. En förbipasserande man undrade om han var en ”badkruka”?!

IMG_4929

 

Potkäs i lerkrus eller krukost som det också heter. 

 

 

 

Här har laxen fått ett täcke med smakrik ost, chiliflakes och cayennepeppar. Den har lättrökt på låg temp. till ca 56 grader i innertemperatur! Men först har den benfria laxsidan legat i saltlag enl. recept ovan. Otroligt saftigt och gott smakar det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s