Hanami

 

 

Det här är min hemgjorda sushi med min favorit sushi, Dragon roll i mitten. Den hade jag till vår Hanamifest  under körsbärsträdet i trädgården.

IMG_4096

IMG_4082

Den här Dragon roll har jag köpt på en sushi restaurang, där kocken visade hur jag skall göra den. Min Dragon roll blev inte riktigt lika god men den smakade ändå gott. Att göra dragon rolls fordrar nog att man har lite vana vid att tillaga sushi. Men Nigiri-sushi bitarna är lätta att göra. Det är viktigt att skölja riset många gånger men inte för mycket för den ovane då det kan bli svårt att få riset att hålla ihop sedan. Jag vill ha lite stärkelse kvar i vattnet. Koka riset efter anvisningarna på paketet och tillsätt en väl rörd lag av socker och risvinäger ev. också Mirin. Jag brukar smaka mig fram till rätt mängd. Rulla risbollarna med blöta händer och lägg på lite Wasabi på toppen. Ta sedan favorit ingredienserna till toppen. Jag brukar ta Salma lax, vanliga räkor och avokado.

Så här gjorde jag Dragon roll.

För att göra Dragon roll som också är en Nori maki vilket alla sjögräsrullar kallas så ta ett noriark och fyll det med ris ca 1 cm lager. Lyft arket i hörnorna och vänd det upp och ner på gladpack eller folie på en sushimatta. Lägg på finstrimlad salladskål eller fin blandad bladsallad i ett tunt lager. Lägg avokadoskivor i en sträng i mitten, fyll på med snittade räkor (ett snitt så att räkan fläks ut åt sidorna och blir platt). Toppa med röd romkaviar. Lägg på en stark chilisås, (den ska vara riktigt het) och en sträng majonäs. Nu till det svåra, rulla ihop över fyllningen och tryck in med fingrarna så att rullen blir fast från mitten. Nu ska det finnas en bit kvar av mattan att rulla, skrapa bort lite sallad ca 1 cm från yttersta kanten så att noriarket kan klistra fast när rullen slutligen rullas ihop. Låt rullen vila en stund i kylskåp. Skär till tunna skivor salma lax ca 9 st och lägg dem bredvid varandra över rullen. Grilla på dem med en brännare och pensla med Hoisinsås (egentligen skall det vara en lite tjockare fisk sås). Strö på rostade sesamfrön och finhackad vårlök eller purjolök. Skär i skivor med en filékniv eller annan vass kniv. Att äta sushi med fingrarna är tillåtet och enklast tycker jag.

IMG_5240 Så här ser chilisåsen ut ”srirachasås” finns på Willys och asiatiska butiker.

 

 

IMG_4086 IMG_4087 IMG_4088 IMG_4090

IMG_4091

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s