Vegetariska grillspett

IMG_3993

GLAD PÅSK önskar Ambrosia !

De här spetten blev bra och extra goda i och med att det var fårost i. Kul att det går att göra goda grillspett för vegetarianer också. Den som inte vill grilla, kan på vintern t.ex steka korvarna i stället.

2,5 dl solroskärnor

1 1/2 dl glutenfritt ströbröd (gärna hemgjort av surdegsbröd)

1/2 hackad gul lök

1 vitlöksklyfta

1 chilifrukt finhackad

4 ägg normalstora

70 g grovriven ichibai ost (får och getost) eller annan hård vit getost

1-2 tsk garammasala

salt och peppar

vegetarisk buljong

Mixa 2 dl solrosfrön med 2 ägg och lägg ner löken hackad och mixa den också. Häll över i en större skål. Grovhacka de sista 1/2 dl solrosfrön och blanda ner det med resten av äggen, ströbrödet, chilin, kryddorna och osten. Riv ner vitlöksklyftan och blanda alltsammans. Låt smeten svälla ca 20 minuter. Blötlägg halverade grillpinnar under tiden. Forma med blöta händer avlånga små knubbiga korvar som läggs på fat eller bricka. Skölj av händerna då och då så det går att forma till korvarna utan att det klibbar fast. Lägg korvarna i en vid stekpanna el. liknande och häll het buljong försiktigt över så det täcker och sjud i ca 5 minuter tills de känns fasta. Lyft upp med stekspade försiktigt och låt dem kallna på fatet då stelnar de till och kan träs på spetten, pensla runt om med favorit grilloljan( helst ej söt sådan). Grilla på mild glödbädd, ha rent galler och pensla ev. med lite olivolja på det. Lossa spetten med stekspade och känn efter så de ej fastnar. Provgrilla ett först för att kolla glöden.

 

IMG_4000IMG_3995

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s