Smörgåstårta utan gluten

IMG_2298_1

Smörgåstårtans dag den 13 november

Den här fyllningen är mycket omtyckt, men surimi eller crabfish kan innehålla vetestärkelse ofta, men det finns också utan. Annars går det ju att ta krabba i stället eller tonfisk. Från början hade jag inte rom i receptet, men nu har jag lagt till det och då kan dillen uteslutas i fyllningen! Om tonfisk används så uteslut rom och ta med dillen i stället, ta också i en klick majonnäs om tonfisk används. Minska då på creme fraiche och låt tonfisken eller krabban rinna av ordentligt. Välj tonfisk med stora fina bitar i, ca 2 burkar går åt. Likaså krabba. Ingen majonnäs till krabban, bara rom och ev. dill. Då kan romdekorationen göras mindre och små körsbärstomater läggas på också.

Fyllning till en smörgåstårta

5 dl creme fraiche

 1-2 burkar surimi eller motsvarande mängd crabfish (obs att många märken innehåller vetestärkelse, men det finns också utan)

finhackad purjolök ( kan uteslutas)

finhackad dill

röd rom kaviar (en stor burk)

salt

peppar

Dekoration

kokta ägg

rom kaviar

dillkvistar

citronskivor

Renskär formbrödet, ta bort allt det hårda från alla sidor och dela brödet i lagom tjocka landgångar med en bra kniv.  Tips : om landgången blev för tjock så kan den kanske delas en gång till.

(Spara det bortskurna till ströbröd) se om ströbröd.

Blanda fyllningen och krama ur surimin överflödigt vatten och dela den i bitar, om crabfish i flakes används så dela dem i bitar.

Bred smör på landgångarna och lägg på ymnigt med fyllning. Det beror lite på vilket landgångsbröd som används hur mycket fyllning som går åt. Bröd på Semper finmix kan vara lite torrt och behöva mer fyllning än bröd bakat med Finax röd mix.

Låt gärna tårtan stå och dra i några få timmar men ej för länge, om den ska stå länge är ett dygn bra tid så den blir saftig. (Om tårtan står över dagen så kan brödet kännas stumt på kvällen.)

Dekorera som bilden.

Recept på formbröd finns i bloggen.

2 tankar om “Smörgåstårta utan gluten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s