Rädda surdegen

Till min förskräckelse upptäckte jag att en stor butik i mitt närområde tänkte ta bort den (glutenfria surdegen) Finax surdegspulver från det glutenfria sortimentet!

Jag ryckte åt mig två påsar med en gång.

Det är i så fall den tredje butiken där jag gör mina inköp som tar bort Finax surdegspulver. Antagligen vet inte hemmabagarna hur de ska förfara med produkten. Hoppas den här bloggen kan få fart på surdegsbakandet.

Det passar ju som hand i handske för det glutenfria brödet, som blir saftigt och mycket hållbart. Vissa bröd kan t.om. stå framme i dagar.

För hälsan och GI värdet är surdegsbröd oslagbart, särskilt viktigt att tänka på för dem som äter glutenfritt.

Surdegspulvret kan också användas som starter i vanligt mjöl, alltså vetemjöl och rågmjöl med gluten. Jag har inte prövat själv men jag antar att det går utmärkt att få fram en surdeg med t.ex rågmjöl på ett dygn om man gör likadant som jag beskriver i inlägget om surdeg. Finax skriver själva på sin hemsida att det går bra även till vanligt mjöl.

Kronjäst färdiga surdeg i burk för glutenmjöler som vete och råg kostar ca 20 kronor, i jämförelse med Finax påse med torkad surdeg ( Finax surdegspulver) som kostar ca 26 kronor och som räcker till jätte många burkar med surdeg även för vanliga surdegsbagare.

Numera använder jag bara Finax torkade surdeg för att göra en starter då det bara tar ca ett dygn att få fram en färsk surdeg som kan användas i baket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s