Stekt eller grillad Polenta

IMG_5173IMG_5165IMG_5155

 

I går var det vegetariska världsdagen hörde jag på TV !  

Polenta är gott och glutenfritt, den passar både till vegetariskt och till kötträtter. Jag tycker den ska stekas läckert gyllene och smaksättas med goda grejer. Den här polentan är smaksatt med soltorkade tomater i olja och gröna oliver. Polentalimpan till vänster är som den ser ut dagen efter, innan den skärs upp i skivor och steks. Jag vet att i många familjer lagas det olika rätter för olika personers önskemål och då är det ju bra om de ändå liknar varandra. Det mesta går faktiskt att konvertera till vegetariskt enligt min erfarenhet och då behöver det inte bli så krångligt i köket.

Rätterna på bilden består av stekt polenta med vegetariska grillade järpar, stekta höstkantareller och skysås med vin. Den andra är grillad kalventrecote med stekt polenta och stekta höstkantareller samt kalvfond. Bägge skysåserna är redda med ytterst lite maizena. De vegetariska järparnas recept finns under kategorin vegetariskt. Där är järparna tillagade som grillspett, men de går också att steka för den som vill det.

Polenta

1 liter grönsaksbuljong

3 dl polentagryn

1/2 dl kärnfria oliver

1/2 dl soltorkade tomater i olja

2 msk olivolja

ev. salt

Skär oliverna i tunna skivor och hacka upp de soltorkade tomaterna.

Koka upp grönsaksbuljongen och vispa ner polentagrynen.

Låt gröten sjuda  i ca 15 minuter, rör om då och då.

Rör ner oliverna och tomaterna samt oljan.

Smaka av om det behövs mer salt.

Häll gröten i en oljad mindre teflonbakform och lägg folie över.

Ställ den svalt sedan den kallnat. Gärna till dagen efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s