Glutenfritt mjukt tunnbröd (Typ Polarbröd)

Det här är riktigt mjuka tunnbröd som går lätt att rulla och fylla med t.ex renstek och pepparrotscreme. Rulla dem till en rulltårta och skär i skivor som tilltugg till välkomstdrinken eller som en tunnbrödsrulle med korv,  krossad potatis och räksallad.

Jag rekommenderar ingen att byta ut mjölerna mot något annat då smaken i vete är speciell och klassisk, samt att konsistensen på det här brödet kräver en del.

20 st (äggfri)

Skållning

3 dl vatten

100 g havregryn- Semper rena havregryn

Mixa havregrynen till mjöl. Hetta upp vattnet och slå det över havremjölet. Låt det svälla övertäckt under natten eller någon timme om tiden är kort.

Bortgörning

2 dl mjölk

1,5 msk Husk

3 msk surdeg

1 msk hel fänkål

3 msk ljus sirap

300 g Finax mjölmix (röd förpackning baserad på vete)

9 g havssalt

30 g smör

6 g jäst för söta degar

1 tsk hjorhornssalt

Värm mjölken till 45 grader och vispa ner Husk samt skållningen i mindre bitar så att allt blir slätt (anv. mixer om det är svårt)  låt svälla i 10  minuter. Fortsätt med surdeg, sirap och fänkål samt jästen utrörd i lite vatten (1/2 msk). Blanda och tillsätt mjölet blandat med salt och hjorthornssalt. Knåda i några minuter och knåda ner smöret i klickar, knåda totalt i 10 minuter. Låt degen jäsa i en inoljad bunke över natten i kylskåp. Eller jäs till dubbel storlek i rumstemperatur. Vänd upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 halvor som knådas till och delas i 10 bitar var. Rulla bullar av varje och kavla ut dem till en pannkaka om den större storleken önskas, annars gör den mindre smörgåsmodellen. Lägg smörpapper mellan så de ej fastnar i varandra innan gräddning. Nagga bröden med en sticka, borsta av överflödigt mjöl med en bred bakpensel. Grädda i stekpanna helst gjutjärn eller wokpanna, flytta runt brödet under gräddningen så det ej bränns och vänd på det och grädda andra sidan. Borsta ur stekpannan emellanåt. Låt svalna av på galler. Bröden kan frysas in eller förvaras i plastpåse i rumstemperatur ett par dagar. Om längre så är kylskåpet bäst. Det enklaste är att hålla till utomhus när tunnbröd skall gräddas använd grillen med en pizzasten eller liknande. En murikka går också bra att grädda på.IMG_1465

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s